Front højtaler placering guide.

Posted on: Sun, 03/17/2019 - 21:29 By: admin


Der er mange metoder til at finde den optimale placering af højtalere i hjemmet. De fleste af disse løsninger er på mange områder på samme måde. Og jeg tror ikke der er en løsning som er den bedste til at beskrive placeringen. Heller ikke alle har mulig for at stille dem der, hvor lyden er bedst. Men hvis man tænker over lidt over hvordan man placere højtalerne, kan lyden mange gang godt forbedres. Vi tror den bedste måde at finde en måde at placere højtalerne på er ved at prøve sig frem. Stil dem op som du selv syntes giver god lyd. Lad dem stå samme sted i en periode og prøv så at flytte på dem for at se om det giver en bedre lyd oplevelse på den nye position en den første du startede med, og så frem deles sålens at du har prøvet flere muligheder hvis det er muligt. Det er vigtigt at prøve at få højtalerne lidt ud fra væggen hvis muligt. Hvis de er placeret lige op af væggen vil det for det meste frem hæve bassen en del og lyden kan hurtigt blive bulerne så derfor prøv at få dem lidt væk fra vægge samt hjørner som har samme problematik. Du kan jo prøve at sætte den ene højtaler i et hjørne og lytte, hvor efter dig flytte den væk fra hjørnet for at høre den forskel det giver i lyden, så forstår du hvad jeg mener med at bassen bliver mere fyldig eller kraftig. Det kan samtidig også godt betale sig at vinkle fronten ind mod lyttepositionen. Prøv derefter at rette den vinkel langsomt ud igen, når du mister fornemmelsen at lyden er centeret foran dig. Er vinklen for stor og du skal rette den lidt ind igen mod lytteren. For at få et godt perspektiv i lyden.

Center kanal placering samt hvordan burger man to center kanaler.

Center placeringen er ikke så svær som de andre højtalere. Moderne forstærkere kan ændres, således at afstanden til lytteren ikke er så kritisk. Der er dog stadig nogle ting, som der skal tage højde for. Vigtigst er nok at højtaleren skal placeres, i midten af billedet. Selv om billedet ikke, er i center mellem front højtalerne. Centeret bruges mest til tale i filmen, og skal derfor virke som om lyden kommer fra talen i filmen. Og ikke andre stæder fra. Den skal også helst være så tæt på skærmen, under eller over den. Center højtaleren er normalt magnetisk beskyttet, så den ikke laver rod i billet på dit tv. Center kanalen kan samtidig ikke spille bas. Så afstanden til bag vægen, er ikke kritisk her. Men hvis center kanalen, kan spille dybt er det en god ide at placere den, i samme afstand til bag vægen som front højtalerne. Der er nogle som gerne vil have to center kanaler, fordi center højtaleren skaber ca. 60 % af alt lyden i filmen. Der er også dem som bruger et stort lærred, og vil gerne have lyden ikke kommer oppe eller nede fra skærmen, og sætter derfor en center i toppen og bunden af deres lærred, for at få nogle støre lyd billede i center højtaleren. Men det er ikke altid en god ide. Da de to højtalere laver forstyrrelser for hinanden. Og center lyder bliver ikke som den skal. Så hellere få en god center højtaler, og få god lyd ud den.

Placering af baghøjtalerne. Dipol vs. direkte.

Ved dipol højtalere skal de placeres ca. 70 cm fra øret I højden, og ikke lige direkte mod din lytte position. Således at lyden ikke kommer direkte til dig fra højtaleren men bliver spredt rundt så du ikke kan bestemme hvor den kommer fra. Hvorimod hvis du bruger direkte højtalere skal de være placeret således at de står mod dig som front højtalerne men samme setup denne vil jeg kun anbefale hvis du høre meget musik og ikke så meget film, da det ikke giver den rigtige effekt i filmen. Ved en lille biograf vil jeg også bruge direkte højtalere frem for dipol da de er svære at placere rigtigt. Der er også den mulighed for at køre med flere bag højtalere så spredningen af lyder bliver større. Så man kan faktisk godt sige at du skal købe de højtalere som passer til hvordan du har mulighed for at placere højtalere. 6.1 eller 7.1 Subwoofer placering og antal. Subwooferen kan være den mest besværlige højtaler at placere, der er flere muligheder, placering i et hjørne kan være en god løsning fordi væggen giver refleksioner af lyder så det ikke lyder som om bassen kommer fra hjørnet. Problemet kan være at man godt kan høre at lyden kommer fra det hjørne og ikke fra hele rummet. Så prøv at flytte den mod midten og se om det giver et godt resultat. Men hvis du ikke direkte kan høre lyden fra hjørne placeringen er det et godt sted at begynde. Ellers er der den mulighed for at du starter med at stille sub’en der hvor du normalt sider og høre musik. Derefter kravler du rundt i rummet på gulvet samt ved vægge. Nogle steder vil du høre en kraftig bas og andre steder er den meget svagere, find et sted hvor den er ikke er for kraftig, men lyder godt. Nu skulle du have fundet det sted, hvor lyden er mest detaljeret. På det sted skal du stille din subwoofer, for at få samme lyd som du fik da du kravlede rundt på gulvet. Så er jeg sikker på du vil få en god og dyb bas som du ønsker den skal lyde. Ellers må du prøve at flytte den igen.

Cross over sætnings 80-90 Hz.

Mange forstærkere har en crosover på 80 Hz. Og du har ikke mulighed for at ændre den. Givet THX specifikationerne. Jeg syntes den er lidt for høj da det mange gange giver anledning til at man kan høre hvor man har sin bas (subwoofer placeret) da vores øre godt kan høre hvor lyden kommer fra, ved den frekvens. Så gerne ned til 60 Hz efter min smag. Så har øret sværere ved at bestemme placeringen at suben. D.v.s hvor bassen kommer fra. Specialet hvis du kun har en.

Fase switch på subwoofer.

Fase styringen ændrer normalt lyden på subwooferen. Ved at ændre fasen 180 grader. Det kan være en god ide. Hvis fasen ikke passer med front højtalerne. For at stille den rigtigt skal du begynde med 0 grader. Igen fase switch. Og så still den om for at høre den ændring der er. Hvis ikke du kan høre nogle ændring skal du sætte den på 0 grader. En anden måde at stille den på er at. Bruge en test tone på cross over frekvensen. Afspil denne tone og brug et SPL meter til at se i hvilken position 0/180 grader lyden er kraftigst der hvor den er kraftigst er den rigtige position på fase kontakten. * Note: 1/8 af en bølge længde ( cm) = 1130/wavelength * 1/8 for en 80 Hz tone = ca 58 cm. SPL meter. Læs mere om dette Analoge lyd meter. på www.radioshack.com